Pozsonyi Fehér

 

A pozsonyi fehér az alföld, s különösen Kecel környékének egyik meghatározó fajtája volt még néhány évtizeddel ezelőtt is. Számomra a legfontosabb alföldi fehérbor fajta. Testesíti magában ugyanis mindazokat a jellemvonásokat, amelyek az alföldön szükségesek egy szép fehérborhoz: kemény, de nem bántó savai mellett szép illatokat (citrusok, méz, virág) vonultat fel. Érettebb korában vajas-körtés, chardonnay-hoz hasonlítható jegyek jelennek meg benne. Jó testet és szép egyensúlyt mutat, hosszú lecsengéssel. Jól állja az idő próbáját, több évnyi érlelés után is még fejlődőképes.

Ezen tulajdonságaira már több, mint húsz éve felfigyeltünk bátyámmal, amikor még saját területeinken is volt egy kevés belőle, s külön szedtük, készítettük el. Jelenleg felvásárlom a szőlőt Gulyás Anti bátyámtól Akasztóról, aki úgy gondozza, akárcsak magam a sajátomat. Évről-évre lépegetünk vele előre a „nagy bor” felé, melynek alapja biztosan pozsonyi fehér lesz.