Kétezerjó – Késői szüretelésű ezerjó 2018

 

Az ezerjó általában kemény savú, ritka szövésű borként él a köztudatban. Ezeket a jellemvonásokat manapság úgy igyekeznek tompítani, hogy fajélesztős erjesztéssel és reduktív technológiával egy könnyed, virágos, fajtabeli jegyeket alig mutató bort próbálnak kihozni. 

Én az ellenkezőjét tettem: éppen a kemény savak adják annak lehetőségét, hogy egy késői szürettel a savakat tompítsam, kerekítsem, s közben a bor is teltebbé, testesebbé válik. Mindehhez még párosult 2018-ban (sőt 2019-ben is) egy jelentős bothritiszesség, amiből kifolyólag határozottan szamorodnis jegyeket (pl. kenyérhéjasság) vett fel az intenzív virágjegyek mellé. 24,5 cukormustfokkal szüreteltük, melyből majd mind ki is forrt, így közel 15 alkoholfokú lett a bor. Emellé hatalmas test és jelentős glicerintartalom járult, úgy, hogy a savak megmaradtak. Kerek, harmonikus, összetett bor.